”Batteriet är min försäkring mot elprishöjningar”
Leif Engelbrektsson i Västerås har precis gjort den sista investeringen i sin solelsanläggning – ett batteri med reservkraft kopplat till solcellerna. Nu kan han gå off-grid i reservdrift och vid strömavbrott klarar han sig på egen el i nästan ett dygn.
– Men helt off-grid kommer aldrig att fungera på årsbasis, det är för lite sol för det i Sverige. Däremot kan jag nog bli till stor del självförsörjande under årets ljusa halva, säger Leif Engelbrektsson och blickar ut över trädgården där snödroppar aviserar vårens antågande och påminner om att dagarna faktiskt blir längre.
– Jag satte upp så mycket solceller som jag fick plats med på taket, men det är ingen jätteanläggning. Jag ville helt enkelt ta tillvara den sol som faktiskt lyser, säger Leif som installerade solpaneler motsvarande 8 kW för sex år sedan.
Inspirerat andra villaägare
Leifs 1950-tals villa ligger några korta svängar från gatan med det passande namnet Likströmsgatan, strax väster om Västerås centrum. Han pekar på de två närmsta hustaken som också pryds av solceller.
– Några har jag i alla fall inspirerat, skrattar han.
I trädgården finns en övertäckt pool och elbilsladdaren i carporten vittnar om att hushållets elkonsumtion stundtals kan vara hög.
– Om jag räknar bort uppvärmningen av pool och elbilsladdning så skulle jag tro att mitt hushåll klarar sig på lagrad solel från batteriet i nästan ett helt dygn, om det är fulladdat och man är lite sparsam.
Förberedd för det värsta
Det var i november förra året som Leif återigen kontaktade Klimatprojekt i Mälardalen. Han ville komplettera solpanelerna med ett batteri. Efter noggrant övervägande valde han ett från Sungrow, och en ny hybridväxelriktare av samma fabrikat. Batteriet har kapacitet för 16 kWh. Kort därefter beslöt han att göra de installationer som krävs för att hans solpaneler och batteri även ska kunna användas som ett reservkraftverk om strömmen går: ett jordspett i backen och en delvis ombyggd elcentral. Omkopplingen, switchen, fanns redan i växelriktaren. Nu är allt förberett om det värsta skulle inträffa.
– Jag vill inte vara sån’, men om kriget eller krisen kommer så känns det i alla fall bra att jag och frun klarar oss en liten stund på den el som lagrats i batteriet, säger Leif och går den korta sträckan från köksbordet till utrymmet mellan vardagsrum och sovrum där batteriet och elcentralen är uppsatta. Med ett enkelt handgrepp stänger han av elen och reservkraftverket drar i gång. Han väntar en liten stund och slår sedan tillbaka reglaget och den ”vanliga” strömmen är på igen.
Enkel mobilapp att använda
Leif ser nöjd ut och visar i mobilen hur han enkelt följer solcellernas elproduktion, som just nu går rakt in i hushåll och batteri. Han behöver inte köpa någon annan el. Mobilappen synliggör också att batteriet lagrar el när solcellerna producerar som mest.
– Det gör att jag slipper köpa el när den är som dyrast, för då kan jag använda gratis solel från mitt batteri.
På väggarna i det lilla förrådsrummet som inte pryds av elcentral och batteri, finns en omsorgsfullt organiserad verktygsvägg och mot den andra lutar en två hästars båtmotor. Den tillhör jollen som brukar lastas ombord på Leifs segelbåt, som just nu ligger uppdragen på land, drygt två kilometer från huset, i väntan på sjösättning.
Kontroll över elpriserna
Segelbåten och solcellerna visar att Leif gärna kombinerar sitt största intresse, teknik, med omsorg om miljön.
– I princip allting som har något med teknik att göra fångar mig alltid och är den dessutom positiv för miljön känns det extra bra.
Men den viktigaste drivkraften bakom Leifs investeringar i en komplett sol-els lösning är varken miljöomsorg eller känslan av att klara sig själv om krisen kommer. Det är framför allt ett försök att ta kontroll över utvecklingen på elpriser.
– Batteriet är min försäkring mot framtida elprishöjningar. Min sol-els lösning kommer hjälpa till att hålla nere kostnaderna.
Nöjd oavsett elpris
Annars tycker Leif att just det ekonomiska incitamentet att köpa batteri inte är det starkaste.
– Helt ärligt så kommer batteriinvesteringen inte att återbetala sig på samma sätt som mina solceller. Det är inte därför jag köpte det.
De solceller som Leif skaffade 2019 kostade cirka 100 000 kronor och han har redan tjänat in halva kostnaden.
– Och om elpriserna fortsätter ligga på samma nivå som de senaste åren så är solcellerna avbetalade om fem år, säger Leif, som är nöjd oavsett om elpriset är högt eller lågt.
– Är det högt innebär det ju att min investering betalas av snabbare eller att jag får mer betalt för min överskottsel, säger han med glimten i ögat.

Leifs 1950-tals villa ligger några korta svängar från gatan med det passande namnet Likströmsgatan, strax väster om Västerås centrum. Han pekar på de två närmsta hustaken som också pryds av solceller.
– Några har jag i alla fall inspirerat, skrattar han.
I mobilen kan Leif enkelt följa solcellernas elproduktion, som just nu går rakt in i hushåll och batteri. Han behöver inte köpa någon annan el. Mobilappen synliggör också att batteriet lagrar el när solcellerna producerar som mest.
– Det gör att jag slipper köpa el när den är som dyrast, för då kan jag använda gratis solel från mitt batteri.


Den viktigaste drivkraften bakom Leifs investeringar i en komplett sol-els lösning är varken miljöomsorg eller känslan av att klara sig själv om krisen kommer. Det är framför allt ett försök att ta kontroll över utvecklingen på elpriser.
– Batteriet är min försäkring mot framtida elprishöjningar. Min sol-els lösning kommer hjälpa till att hålla nere kostnaderna.
Solceller, steg för steg
Det första mötet sker alltid på plats hos kunden, kostnadsfritt. Därefter skräddarsyr Klimatprojekt i Mälardalen ett förslag utifrån takets skick och storlek, omgivning, placering mot solen och eventuell skuggning. Därefter tar processen från beställning till driftsättning mellan en och två månader.
Klimatprojekt i Mälardalen har egna montörer och du har samma kontaktperson under hela processen.
Om Klimatprojekt i Mälardalen
Klimatprojekt i Mälardalen har funnits sedan 2017 och har monterat solceller hos 750 villaägare och lantbruk.
– Vi vill erbjuda ett lokalt, tryggt och enkelt sätt att bidra till hållbar utveckling, säger Ralf Timmerman, vd Klimatprojekt i Mälardalen.
Enköpingsföretaget startades med utgångspunkten att motverka klimatförändringar. Idag har det sju anställda och erbjuder helhetslösningar på sol-energi, allt från solceller och batterilagring till laddboxar för el- och hybridbilar.
Klimatprojekt i Mälardalen jobbar med europeiska varumärken. Produkterna är kvalitetssäkrade och kommer med långa garantier.
Tre fördelar med solceller
1. Miljövänlig energiproduktion. Solenergi är en förnybar och fossilfri energikälla som bidrar till minskade utsläpp.
2. Minskade energikostnader. Med solceller kan ditt hushåll eller företag producera egen elektricitet, vilket leder till betydligt lägre elräkningar. Överskottsel kan dessutom säljas tillbaka till elnätet och generera inkomst.
3. Ökat fastighetsvärde. Solceller på taket innebär lägre energikostnader och ökar därför värdet på fastigheten.
En smart investering
Om solcellerna exempelvis producerar 10000 kWh/år och 4000 kWh används för eget bruk så kan du alltså sälja övriga 6000 kWh. Då blir summan av besparingar och intäkter ungefär 16000 kronor om året.
Ofta har investeringen i solceller betalat av sig på 6-10 år. Solceller och batterier har faktiskt aldrig varit billigare. Dra nytta av både låga priser och ett rejält investeringsstöd från staten med upp till 50 procent grönt avdrag.
Framförhållning är viktigt – se till att du är förberedd när elpriserna går upp igen.