Solceller på markställning

Är taket för gammalt eller i fel riktning? Då kanske solceller på markställning är något för dig. På marken kan du placera solcellerna i optimalt väderstreck medan service blir enklare och du slipper ett eventuellt takbyte innan montage av solceller. Vår innovativa markställning monterar vi enkelt och snabbt utan gjutning eller grävning. Markställning funkar för både små och stora anläggningar.

Solcellspark i mindre skala

Det krävs inte 40 000 paneler för att bygga en solcellspark. Du kanske har ett årsbehov på några hundratusen kilowattimmar el, men inte tillräckligt stora tak för solceller? Då kan en liten solcellspark på din egen mark vara en strålande idé, och en mycket lönsam investering. Visste du att en halv hektar räcker för 1000 solpaneler som ger 300 000 kWh/år? Vi kan utforma och bygga din solcellspark oavsett storlek.

Innovativ och prisvärd markställning

Vi använder oss av italienska TreeSystem som bygger innovativa system för solcellsanläggningar på marken. Montaget görs utan gjutning eller grävning. Fyra rör på varje ben förankrar ställningen stadigt i marken på ett sätt som efterliknar strukturen hos ett träds rötter. Markställningen vinklar upp panelerna 35 grader för hög elproduktion, och håller två rader ”stående” paneler (”porträtt”).

Med markställning kan du behöva färre paneler, eftersom du har friheten att rikta dem i rätt väderstreck, vilket gör solceller på markställning till en mycket prisvärd lösning. Vanligtvis riktar man ställningen mot söder för högsta produktion eller delvis sydöst och delvis sydväst för jämnare spridning av produktionen över dagen. Själva markställningen är något dyrare än infästning för pann- eller plåttak men montaget är billigare och service blir enklare.

Markställningen är känd från stora solcellsparker men funkar lika bra för små anläggningar, från 4 paneler och uppåt. Vill du veta mer om alla våra produkter såsom solpaneler, växelriktare och andra infästningssystem, eller är du nyfiken på våra priser? Klicka på knappen nedan!

Så här bygger vi markställning

Bilderna nedan visar hur vi bygger markställningen, och hur den ser ut när den är klar.

Montör och påbörjad markställning.
Vi börjar med att markera ut var ställningen ska stå. Sedan ställer vi de färdiga ramarna på plats i enlighet med tillverkarens ritningar och anvisningar.
Montör med skruvdragare och halvfärdig markställning.
Vi skruvar fast liggande balkar i ramarna. Dessa kommer att bära upp panelerna.
Montör med bilningsmaskin.
På varje ben drivs fyra spett när i marken. De når 50-70 cm ner. Ingen gjutning av plintar eller grävning behövs. Eventuella stenar i marken utgör inget problem.
Montör med bilningsmaskin. Markställning tar form.
Fyra spett förankrar varje ben i marken, som ett träds rötter, därav systemets namn TreeSystem.
Själva ställningen nästan klar.
Om marken är ojämn justerar vi höjden på ramen så att hela ställningen blir rak.
Några solpaneler på markställning.
Denna ställning rymmer 32 normalstora paneler. Ställningen har en lutning på 35 grader.
Montör med skruvdragare. Solpaneler på markställning.
Solcellspanelerna är från SoliTek, tillverkade i Litauen med enbart förnybar energi. SoliTek ger 20 år produktgaranti och 25 år effektgaranti på sina standardpaneler, och hela 30 år på glas-glas paneler.
Markställning med helsvarta solcellspaneler. Montör.
Bara en panel kvar!
Närbild på infästningsdetalj med tillverkarens logga.
TreeSystem – ett innovativt system från Italien.