Din lokala leverantör av solceller, laddboxar & batterier
Köpsolceller.se info@klimatprojekt.se 010-88 99 324
Klimatprojekt i Mälardalen

Är solceller verkligen bra?

Utforska hur våra tjänster kan hjälpa dig att leva mer hållbart och miljövänligt.

Vilka fördelar har solceller?

Varför nyttja solenergi och skaffa solpaneler? Är solceller verkligen bra? Här berättar vi om fördelar och nackdelar med solceller (solpaneler), och vi bemöter några vanliga fördomar.

På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år!

Vårt globala samhälle drivs till största delen av fossila bränslen. Numera vet vi att förbränning av kol, olja och gas leder till klimatförändringar som redan nu drabbar miljoner människor. Vi behöver gå över till förnybar energi. Solceller är en av de bästa lösningarna – de varken luktar eller låter, och kräver minimalt underhåll.

Fördelar med solceller

  1. Du gör en lönsam investering. Du får lägre el-kostnader från dag ett och sparar tusenlappar varje år. Investeringen återbetalar sig oftast på 8-12 år. Våra paneler förväntas hålla i över 30 år. Det blir mycket gratis el och många kronor besparing under anläggningens livslängd.
  1. Du gör en insats för miljö och klimat. Du hjälper till att öka andelen förnybar energi, samtidigt som du inspirerar andra att ta steget mot ett mer klimatsmart liv. Att välja solel är bra för planet, och därmed för vår egen framtid.
  1. Du blir mindre påverkad av höga elpriser. När det är ljust producerar du egen el och slipper köpa elen från din elleverantör. Under sommarhalvåret kan du även sälja en del av din el, och bygga upp ett tillgodo inför hösten och vintern.
  1. Du höjer värdet på din fastighet. Du kan räkna hem din investering – även om du säljer huset efter några år. Solcellsanläggningen räknas som en grundförbättring. Det innebär att du får dra av hela kostnaden när du räknar ut om försäljningen av din bostad ska deklareras som vinst eller förlust.
  1. Solpaneler kräver minimalt underhåll och har lång livslängd. Det finns inga rörliga delar som kan gå sönder. Det skapas inga utsläpp, ljud eller lukter. Regn och snö tar hand om rengöring. Våra solpaneler har en förväntad livslängd på mer än 30 år. Endast växelriktaren behöver bytas efter 15-20 år.
  1. Det är roligt att följa solelsproduktionen. Många blir också mer medvetna om sin elanvändning, vilket i sig kan leda till lägre förbrukning och lägre kostnader.

Nackdelar med solceller

Det finns ett par saker att vara uppmärksam på, när man skaffar solceller.

Tak mot söder är bäst – men inte nödvändigt. Tak mot sydöst eller sydväst ger bara 5 % mindre el än motsvarande tak rakt mot söder. Tak mot öst eller väst ger ca 20 % mindre än tak rakt mot söder, men är fortfarande lönsamma.

Solceller är känsliga för skugga. Anläggningen bör placeras så att den skuggas minimalt. Många gånger är det bättre att ha panelerna i skuggfritt läge mot öst eller väst, än i halvskuggigt läge mot söder.

Investeringskostnaden är ganska hög. Men som villaägare kan man nyttja GRÖN ROT-avdrag vilket minskar totalkostnaden med 15 %. Och efter den initiala investeringskostnaden kan du njuta av gratis el i 30 år.

Solcellsanläggningar ger allra mest el under perioden mars – oktober, medan vintern (framförallt november – februari) ger ganska liten produktion. Under sommarhalvåret producerar anläggningen vanligtvis mer än vad du behöver; detta överskott går inte förlorat utan du säljer det till din elleverantör och får bra betalt.

Myter om solenergi

Allt som sägs om solceller stämmer inte helt och hållet. Ibland handlar det om gammal information, ibland om fördomar. Här bemöter vi några olika ”sanningar”.

”Solen skiner för lite i Sverige”: Sverige har lika mycket solinstrålning som Tyskland, däremot är fördelningen över året lite jämnare i Tyskland. Vi har dock långa dagar och många ljusa timmar under våren, sommaren och hösten – då produceras mycket el. Dagens solceller fungerar även om det är molnigt eller mulet – så länge det är ljust.

”Priset på solceller kommer att sjunka”: priserna på solceller har stabiliserats de senaste åren och kommer troligen inte att sjunka mycket mer. Det stora prisraset under början av 2010-talet tog slut runt 2015, sedan dess har prisutvecklingen planat ut. Lönsamheten är numera god, så nu en mycket bra tid att investera i solceller.

”Det är krångligt med solceller, jag är ingen tekniker.” Solceller har inga rörliga delar som kräver underhåll. När du väl har fått dem på plats, sköter de sig själva. Dessutom gör vi det mycket enkelt för dig – vi tar hand om allt; hos oss kan alla skaffa solceller. Och som lokal leverantör är vi givetvis kvar efter installationen, så att du alltid kan få hjälp om det skulle behövas.