”Kör man raggarbil måste man klimatkompensera med solceller”
Först solceller. Sen ett batteri för att optimera elanvändningen och kapa elpristopparna. – Vi har tjänat bra med pengar på solcellerna, säger Ove Lindberg, som tillsammans med sin fru Anki Lindberg investerar i sitt hus för att sänka kostnaderna lagom till pensionering.
När Klimatprojekt i Mälardalen installerat solceller på Ove och Anki Lindbergs villa, förde paret noggrant in antal kilowatt-timmar som solcellerna producerade och hur mycket el som hushållet förbrukade. På det sättet kunde de räkna fram el-kostnaden, eller, snarare vinsten. Mellan mars 2021 och december 2022 innebar solcellerna en vinst på 16 000 kronor, med el-stödet på 3100 kronor medräknat.
– Vi fick 16 000 kronor i handen. Det var trevligt, säger Ove, som tillsammans med hustrun Anki hälsar välkommen till deras villa på Raggarstigen, cirka en mil norr om Enköping.
– Det var grannen som gav oss vägskylten med det passande namnet, säger Ove och pekar mot garaget som rymmer en törstig amerikanare.
– När man kör raggarbil måste man verkligen klimatkompensera, skrattar Ove och blir med ens allvarlig. Klimatfrågan är inget ytligt intresse. För Ove handlar det om ”sunt förnuft”.
Krisrubriker om höga elpriser
Anki utvecklar:
– När det är krisrubriker om höga elpriser brukar jag tänka att de ändå kanske för något gott med sig, att det är bra om alla blir mer medvetna om sin elförbrukning och försöker minska på den, säger Anki, väl medveten om att det inte är alla som har möjlighet att ha solceller på taket.
– Jag är tacksam för att vi haft möjligheten att göra de här investeringarna. Det känns mycket bättre att placera pengarna i solceller än på en marknad som är enormt svårbedömd i det här skakiga omvärldsläget, säger Ove, som menar att han och Anki hade tur som band elpriset innan det steg kraftigt.
Det bundna elavtalet har löpt ut
– Klart vi haft tur. Samtidigt har vi arbetat mot en tydlig målbild om att sänka våra kostnader till pensionen, säger Anki, som driver eget företag och har några år kvar innan det är dags att dra sig tillbaka från arbetsmarknaden. Ove har redan trappat ned och är pensionär på halvtid. Nu sitter han med datorn i knät och inser att det återigen är dags att uppdatera excelfilen med elpris. Sedan några månader tillbaka är situationen annorlunda. Det bundna elavtalet har löpt ut och för några månader sedan köpte paret ett batteri för att lagra elen från solcellerna på taket.
– Då ringde jag Ralf på Klimatprojekt. Jag vill ju inte byta leverantör. Jag ville ha samma som installerade våra solceller. Jag har jobbat med service i hela mitt liv och det är svårt att göra mig nöjd. Så jag är verkligen glad att jag valde Klimatprojekt. Man kan lita på alla som är inblandade, säger Ove.
”Superproffsiga i alla led”
Han och Anki gör verkligen en poäng av hur nöjda de är att de köpte solceller och batteri från just Klimatprojekt i Mälardalen som startades av Ralf Timmerman år 2017.
– De är superproffsiga i alla led, säger Anki och Ove berättar hur snabbt installationen av solcellerna gick – två dagar – och hur noggrann elektrikern var.
– Han lämnade inget åt slumpen.
Nuförtiden kollar Ove alltid appen innan han laddar bilen.
– Häromdagen var spotpriset åtta kronor när jag skulle ladda, så då avvaktade jag, säger Ove, som betonar att han vanligtvis kör sin hybridbil och att den bensindrivna Chevroleten bara lämnar garaget vid speciella tillfällen.
– Och den drar faktiskt inte mer än en liter per mil, säger Ove och ler.
– Värdet med solcellerna ligger framför allt i lägre driftskostnader samtidigt som vi ökar värdet på fastigheten, säger Anki Lindberg och hennes man Ove Lindberg tar vid:
– Dessutom bidrar vår investering i solceller till andra värden. Vi gör en insats för att minska vår klimatpåverkan.
– Är man raggare måste man klimatkompensera, skrattar Ove Lindberg, som menar att bil- och miljöintresse går att förena.
– Till vardags tankar jag ju el i min hybridbil. Jag brukar säga att det är ett rent nöje att tanka, särskilt nu när jag investerat i ett batteri som lagrar elen från mina solceller.
Investeringen i solceller gav under åren 2021 och 2022 en vinst på 16 000 kronor.
– Det var pengar direkt i handen. Det var trevligt, skrattar Ove Lindberg, som bor med sin fru Anki Lindberg i en villa strax norr om Enköping.
Solceller, steg för steg
Det första mötet sker alltid på plats hos kunden, kostnadsfritt. Därefter skräddarsyr Klimatprojekt i Mälardalen ett förslag utifrån takets skick och storlek, omgivning, placering mot solen och eventuell skuggning. Därefter tar processen från beställning till driftsättning mellan en och två månader.
Klimatprojekt i Mälardalen har egna montörer och du har samma kontaktperson under hela processen.
Om Klimatprojekt i Mälardalen
Klimatprojekt i Mälardalen har funnits sedan 2017 och har monterat solceller hos 750 villaägare och lantbruk.
– Vi vill erbjuda ett lokalt, tryggt och enkelt sätt att bidra till hållbar utveckling, säger Ralf Timmerman, vd Klimatprojekt i Mälardalen.
Enköpingsföretaget startades med utgångspunkten att motverka klimatförändringar. Idag har det sju anställda och erbjuder helhetslösningar på sol-energi, allt från solceller och batterilagring till laddboxar för el- och hybridbilar.
Klimatprojekt i Mälardalen jobbar med europeiska varumärken. Produkterna är kvalitetssäkrade och kommer med långa garantier.
Tre fördelar med solceller
1. Miljövänlig energiproduktion. Solenergi är en förnybar och fossilfri energikälla som bidrar till minskade utsläpp.
2. Minskade energikostnader. Med solceller kan ditt hushåll eller företag producera egen elektricitet, vilket leder till betydligt lägre elräkningar. Överskottsel kan dessutom säljas tillbaka till elnätet och generera inkomst.
3. Ökat fastighetsvärde. Solceller på taket innebär lägre energikostnader och ökar därför värdet på fastigheten.
En smart investering
Om solcellerna exempelvis producerar 10000 kWh/år och 4000 kWh används för eget bruk så kan du alltså sälja övriga 6000 kWh. Då blir summan av besparingar och intäkter ungefär 16000 kronor om året.
Ofta har investeringen i solceller betalat av sig på 6-10 år. Solceller och batterier har faktiskt aldrig varit billigare. Dra nytta av både låga priser och ett rejält investeringsstöd från staten med upp till 50 procent grönt avdrag.
Framförhållning är viktigt – se till att du är förberedd när elpriserna går upp igen.