Tips på förändringar
Klimatnyheterna avlöser varandra i högt tempo.
Många nyheter påminner oss om vad som händer om vi fortsätter i gamla hjulspår. Men den brinnande frågan är givetvis hur vi löser problematiken, hur vi får ner utsläppen. Vad kan du och jag göra här och nu, idag och imorgon, för att minska våra egna utsläpp? Vi har sammanställt en rad tips på både mindre och större förändringar som du och jag kan genomföra i vår vardag.
Klimatfrågan i några ord
Människans utsläpp av växthusgaser orsakar klimatförändringar. Det är vetenskapligt fastställda fakta, och vi har vetat det i 30 år. Extremväder med torka, svält, skogsbränder och översvämningar väntar oss. Havsytan beräknas stiga flera meter, delar av jorden blir obeboeliga och många miljoner människor blir klimatflyktingar. På riktigt!
För att stoppa den katastrofala utvecklingen behöver vi halvera våra utsläpp av växthusgaser till år 2030 för att vara nere på noll år 2050.
Hotet är på riktigt, ändå görs alldeles för lite. På svenskt vis pratas en hel del, men det som faktiskt sker är bara en droppe i havet. De senaste åren har de svenska utsläppen återigen ökat. Politik och näringsliv löser inte problemen eftersom vi individer inte tvingar dem. Det är dags att lämna snacket och börja göra! När vi väljarna visar att klimatfrågan är viktig, då kommer politikerna att agera. Och när vi konsumenterna väljer klimatvänliga produkter, då kommer företagen att ställa om till sådana. Lösningarna finns, vi behöver ”bara” välja att använda dem.
Den goda nyheten är att lösningarna finns. Om vi individer börjar förändra vårt beteende, då kommer politiker och företag att haka på. Vi är 8 miljarder kreativa människor, tillsammans kan vi lösa klimatfrågan och skapa en bättre värld!
Tips för ett bättre klimat
Det finns mycket som du och jag kan göra i vår vardag för att minska våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Nedan ger vi en rad tips på större och mindre förändringar. Kom ihåg att utsläppen handlar mycket om fossila bränslen, som används till bl.a. transporter, arbetsmaskiner, el, värme och industriella processer. Utsläpp handlar också om all tillverkning av varor; minskad konsumtion leder direkt till minskade utsläpp. Och utsläpp handlar om förändrad markanvändning (avskogning och utarmning av marken) till förmån för utrymmeskrävande matproduktion, t.ex. används mer än hälften av världens jordbruksmark till djurhållning där merparten går åt till att odla foder till djuren som sedan blir kött på våra tallrikar.
Vill du göra något radikalt med stor effekt? Ta tåget istället för flyget. Njut av vegetarisk mat. Sälj din pengaslukande fossilbil och hyr en elbil när du måste ha bil. Investera i solceller på eget tak eller byt till solel/vindel. Unna dig ett köpfritt år. Ställ politiker och företag mot (klimat)väggen. Och börja påverka andra att göra likadant!
Nu till våra tips:
- Minska din energikonsumtion:
- Sänk inomhustemperaturen och ta på dig en mysig varm tröja eller kofta.
- Stäng av värmen helt i rummen där du inte vistas. Stäng av värmen på sommaren.
- Om du har direktverkande el-uppvärmning kan du byta till luft-luft-värmepump som återbetalar sig på några få år. Till vattenburna värmesystem finns luft-vatten-värmepumpar som även kan ge varmvatten.
- Tilläggsisolering av vinden ger stora besparingar liksom tilläggsisolering och tätning av fönster och dörrar. Det finns produkter som förvandlar kopplade tvåglasfönster till treglas utan att byta högkvalitativa gamla fönster.
- Du har väl bytt till LED-lampor? De är förvisso lite dyrare men håller mycket längre.
- Mekanisk ventilation kan förses med värmeåtervinning.
- Varmvatten kräver mycket energi. Duscha kortare och mindre ofta. Diska inte under rinnande (varm)vatten. Sänk temperaturen i diskmaskin och tvättmaskin.
- Skaffa en solvärmepanel för några tusenlappar, i grunden en svart låda med en sida i glas, som monteras på fasaden mot söder och ger varm luft när solen skiner. Bidrar till ventilation. Passar bra på t.ex. stuga, fritidshus, garage.
- Byt till grön el, då sparar du enkelt 1000 kg CO2 per år:
- Investera i solceller på ditt tak, de återbetalar sig på 10 år och ger el i 40 år.
- Se över ditt elavtal och byt till el från sol- eller vindkraft.
- Minska utsläppen från dina bilresor:
- Byt till (el)cykel eller gå när det är kortare avstånd.
- Åk kollektivt – buss eller tåg.
- Få skjuts av andra, det finns online-tjänster som underlättar, t.ex. GoMore.
- När det är dags att byta bil, satsa på en elbil som du laddar hemma med grön el. En elbil drar bara 1,5 – 2,0 kWh/mil, dvs. inte mer än ca 3 kr/mil. Dessutom lägre kostnader för service. Det börjar komma ut begagnade elbilar på marknaden.
- Jobba hemifrån och slipp tidsödande arbetspendling.
- Gå ner i arbetstid, jobba färre dagar per vecka och få tid över till allt roligt i livet. (Många klimatsmarta tips i denna lista innebär att man behåller pengar i plånboken, därför kanske man har råd att jobba mindre.)
- Planera dina aktiviteter så att du behöver färre resor. Kanske storhandla en gång per vecka och samtidigt passa på att göra en rad andra ärenden.
- Kanske barnen kan cykla (bra motion), ta bussen eller samåka med kompisar istället för att du skjutsar dem hit och dit.
- Ganska få skulle flytta för klimatets skull, men om du ska flytta har du chansen att väga in klimatpåverkan i ditt val av ort, område och typ av bostad.
- Även gräsklippare kan gå på el (från batterier) istället för bensin. Likaså motorsåg, lövblås, grästrimmer, häcksax, m.m. Mycket tystare och inga avgaser.
- Undvik att flyga i möjligaste mån:
- Avstå från flygsemester. Ta tåget, bussen eller även bilen (om man är flera), eller semestra på hemmaplan. En flygresa till Thailand ger lika mycket koldioxidutsläpp som medelsvensson orsaker under 4–6 månader. Resan behöver inte bara vara transport utan den kan vara ett mål i sig.
- Satsa på online-möten och spara både tid, pengar och klimat.
- Planeten har inte råd med geografiskt utspridda teams som ständigt kräver flygresor; jobba med lokala teams och bli mer effektiva och klimatvänliga.
- Minska utsläppen från din mat:
- Välj närproducerad mat och välj bort all mat som transporterats hit med flyg.
- Minska kraftigt på din köttkonsumtion; byt till kyckling. Nötkött ger fem gånger mer CO2 än fläskkött. Och fläskkött ger dubbelt så mycket CO2 som kyckling. Du kan spara 1000 kg CO2 per år. Välj naturbeteskött om/när du vill äta kött.
- Bli vegetarian. Om du vill gå ännu längre: veganskt mat har allra lägst utsläpp. Dessutom mycket billigare än kött, fågel och fisk.
- Minska matsvinnet, det är bra för både plånboken, klimatet och miljön. Köp mindre portioner. Gör matlådor av resterna; räcker inte dagens rester till en hel matlåda, då kanske du kan komplettera den imorgon.
- Minska på förpackningarna och återvinn resten:
- Källsortera så mycket som möjligt, både hemma och på jobbet. Allt som hamnar i restavfall bränns upp, vilket ger stora utsläpp och är slöseri med värdefulla resurser.
- Välj produkter med mindre eller ingen förpackning. Lämna kvar förpackningen i butiken och skicka därmed en signal till butiken. Undvik förpackningar som är svåra att återvinna, t.ex. så kan man inte återvinna svart plast med dagens teknik.
- All plast är inte av ondo, men plast lämpar sig inte för engångsartiklar. Egentligen är de flesta engångsartiklarna olämpliga ur klimatsynpunkt. Givetvis källsorterar du all plast så att den kan återvinnas istället för att bli till värme och koldioxid.
- Undvik att köpa nytt, all nyproduktion orsakar utsläpp liksom transporterna hit.
- Välj produkter av gedigen kvalitet som håller länge.
- Laga saker som går sönder, hellre än att köpa nytt.
- Köp begagnat, hyra eller låna.
- Avstå från att köpa de senaste nyaste versionerna av dina favoritprylar.
- Sälj eller ge bort grejer som du inte längre behöver, då kommer de till nytta hos någon annan som i sin tur slipper köpa nytt.
- Lär känna dina grannar så att ni kan hjälpas åt i alla möjliga situationer, t.ex. samåka, skjutsa barnen, låna verktyg, laga trasiga saker, inspirera eller dela med sig av frukt och grönsaker från hemmaodling.
- Ska du bygga något? Tänk på att:
- Tillverkning av betong, stål och asfalt släpper ut mycket koldioxid.
- Trä är en kolsänka, dvs. binder koldioxid i många år. Klimatsmart!
- Höghus kan byggas med tiotals våningar i trä.
- Stora hallar kan byggas med konstruktioner i limträ.
- Även stora moderna broar kan byggas i trä.
- Också mursten och taktegel är klimatsmarta byggmaterial som håller länge. Taktegel kan hålla i mer än 100 år, vilket är mycket längre än betongpannor.
- Arbetsmaskiner behöver inte gå på fossila bränslen; ställ krav på biodiesel.
- Se över dina investeringar. Flytta dina pengar till ”gröna” investeringar, bort från fossilindustrin. Välj fonder som enbart investerar i omställningen till en grön framtid.
- Uppmana politiker och företag att prioritera klimatvänliga alternativ. I dagens samhälle har finansbolagen en nyckelroll i omställningen till en hållbar framtid. Välj bort de politiker och företag som inte prioriterar klimatet. Makten ligger hos oss konsumenter och väljare, därmed följer också ett ansvar att visa vägen och ställa krav.
Vi kan minska våra koldioxidutsläpp. Det är lätt! Blir du nästa klimathjälte?